In België tellen we 10 feestdagen

en in de maand mei vallen de meeste in één keer. Handig.. nu ja, het is zo.

 

Mei is de klassieke maand van de feestdagen: we hebben 1 mei de dag van de arbeid, gevolgd door Hemelvaart en Pinksteren. Sommige jaren valt die laatste in de maand juni, 2024 hebben we het geluk alle drie de feestdagen in één maand te hebben.

Hoewel dat voor de werknemers als één groot feest klinkt, is dat voor werkgevers wel iets anders.

Feestdagen zijn dagen waarop absoluut niet gewerkt mag worden, tenzij de sector daarin anders voorziet. Ik verwijs weer graag door naar de Horeca waar dat natuurlijk wel mag. Maar daar zijn andere afspraken gemaakt op sectorniveau. Je kan niet ineens als ondernemer dat zomaar even gaan beslissen dat er in jouw onderneming even op de feestdag gewerkt zal worden, zo werkt dat niet. Maar de bakker en beenhouwer zien we graag open op zon- en feestdagen he? Klopt, binnen PC201 van de kleinhandel mag dat bijvoorbeeld.

 

Stel dat jij een bouwonderneming hebt en net voor de feestdag het werk niet gedaan krijgt, kan je niet even beslissen om de feestdag het werk af te maken. Werken op een feestdag waar de sector geen andere afspraken in heeft voorzien, is verboden bij wet. Je mag op een feestdag enkel en alleen dan gaan werken als er een voorkomend en dreigend ongeval is.

Als ondernemer in de bouw, laat mij even het voorbeeld nemen van de dakwerker, mag je op een feestdag niet een dak gaan repareren maar je mag wel het gevaar weghalen. Stel er is een storm en er waait een boom op het dak: Je mag wél het gevaar doen wijken en het dak dichtleggen zodat het niet meer binnenregent maar je mag niet ineens het dak gaan repareren.

werken op een feestdag is héél courant een 'no go'.

Als ik dan terug het voorbeeld van de horeca neem, je kan niet wegdenken dat ze in de horeca niet gaan werken op de feestdag. Klopt ook want in die sector is daarvoor een afwijking voorzien! Er zijn er meerdere maar ik ga het hier even zo makkelijk mogelijk houden voor je. Wanneer je wél werkt op een feestdag, kan dat recht geven op overloon of een recuperatiefeestdag. Werk je 6u op een feestdag, krijg je die dag aan 100% betaalt én krijg je 100% recup. Als je dat als slimmerik bekijkt, krijg je die dag dus aan 200% betaalt.

 

Een voorbeeld

Nu… We gaan weer naar de horeca: daar krijg je nog een toeslag bovenop die 200%. Daar krijg je voor elke zondag en feestdag dat je werkt, ook nog eens een toeslag van 2 per met een maximum van 12€ per dag. (uiteraard zijn dat brutobedragen)

Dat wil dus zeggen dat, in een praktisch voorbeeld:

stel dat je op de feestdag van 1 mei 6 uren gewerkt hebt in de horeca. Dan krijg je die dag

6u betaalt aan 100% voor het werken

6u betaalt aan 100% in de vorm van een recuperatiefeestdag (de overheid heeft wel de voorkeur dat de werknemer dat opneemt, je kan altijd op het einde van het jaar nog uitbetalen maar dat geniet zeker niet de voorkeur van de wethouder)

6u toeslag aan 2€ per uur = 12€ voor die dag extra

Maar! Ik heb het hier vooral over de horeca waar het overduidelijk is toegelaten. We krijgen vaak de vraag of er in PC 200 gewerkt mag worden op zon- en feestdagen.

Ja en nee: in principe helemaal niet maar er zijn uitzonderingen op zondagarbeid. Zo heb je ook het uitdaging is voor zon- of feestdagenarbeid.

Ik ga daar hier niet te diep op in gezien de situatie voor iedereen anders is, uiteraard helpen we je graag verder op maat. We zijn maar een mailtje of telefoontje van je weg, bel of mail ons even met jouw uitdaging.

OK, werken op feestdagen is een no go, daar zijn we ‘t nu over eens denk ik?

In mei hebben we ook Hemelvaart: een klassiek weekend waar iedereen de brug neemt. Ik maak hier even de brug naar jouw planning, heb je die afgelopen jaar gemaakt? Die moest voor 15 december neergelegd zijn he? Ik heb het hier inderdaad over de collectieve vakantiedagen. Als iedereen akkoord is, is er niets aan de hand maar stel dat dat niet is… tja.. geen papierwerk in orde? Betaalde afwezigheid dan. Hard he? Maar het is wel zo.

Ik zeg heel duidelijk Pinkstermaandag want het is de maandag dat de feestdag is en niet Pinksteren zelf. Doet je denken aan Paasmaandag he? Klopt! ook hier werkt dat zo.

Mei is dus in andere woorden een maand met veel feestdagen, in de ogen van de werkgever veel betaalde vrije dagen. Voor sommige werkgevers is dat echt een uitdagende maand in planning en bezetting.

Mei is dus in andere woorden een maand met veel feestdagen, in de ogen van de werkgever veel betaalde vrije dagen. Voor sommige werkgevers is dat echt een uitdagende maand in planning en bezetting.

En hier maak ik graag weer het bruggetje naar de studenten. In mei hebben de hogeschoolstudenten hun examens, die extra werkkrachten inzetten is dus ook een uitdaging.

Misschien kan je hier studenten van het middelbaar inzetten? Goed op tijd beginnen aan die planning is enorm belangrijk hier. Je wil ook geen hogeschoolstudenten inschrijven die dan alsnog moeten afhaken omdat hun examens het niet toelaten… toch?

Planning is key, beste ondernemer.

Ga ermee aan de slag en als je niet weet hoe je die puzzel goed moet maken, laat gerust een seintje! Had je voor 15 december die jaarplanning niet gemaakt en je weet niet hoe je daaraan moet beginnen?

Laat ons team je even op weg helpen.
Ben je al klant bij Overuur? Dan kan je ook het nodige documentje hiervoor in jouw online omgeving vinden.

Succes!